P2P lån

Kina vill stänga möjligheten till P2P-lån

Kinas motsvarighet till Finansinspektionen har uppmanat de så kallade P2P-långivarna att lägga ner sin verksamhet. Detta gäller framför allt i Shanghais finansiella centrum. P2P står för ”peer to peer”, ett uttryck som i Sverige blivit känt som ”person till person-lån”. Denna verksamhet startade upp i Kina omkring 2011 och nu, 2019 ser vi hur den kraschar på grund av bedrägerier och uteblivna betalningar.

Hur fungerar P2P-lån?

Du kan som enskild person eller företag registrera dig på en låneplattform online. Du kan registrera dig som långivare, låntagare eller båda delarna. Denna plattform matchar dig sedan mot potentiella långivare och låntagare. Dessa låneplattformar finns endast på nätet, vilket innebär att en hel del omkostnader kan kapas. Detta kan innebära att du kan få till ett bra avtal om du ansöker om att låna pengar. Det är dock mer troligt att det är långivaren som tar hem den större vinsten. För låntagare blir det oftast en dyr historia, särskilt som de låntagare som ansöker om lån på dessa plattformar har diskvalificerat sig från att låna från traditionella banker och att de heller inte har någonting att uppvisa som säkerhet för lånet. Som långivare kan du tjäna upp till 15 % på inlånat kapital. Då säger det sig själv hur mycket låntagare måste vara beredda att betala i ränta. Så detta sättet att låna pengar kan onekligen bli en dyr historia.

Varför vill Kina stänga dessa plattformar?

Den översyn som Kinas finansinspektion har företagit visar en mångmiljardindustri som plågas av bedrägerier och uteblivna betalningar. De utestående betalningarna värderas till cirka 150 miljarder dollar och de personer och företag som investerade i denna industri kunde vid dess höjdpunkt räknas till omkring 50 miljoner.

Dessa P2P-låneaktörer har länge skapat rubriker världen över. Kina saknar ett övergripande kontrollverktyg för personers kreditvärdighet, vilket har gjort det svårt för människor från de fattigare delarna av landet att kunna låna pengar på ett mer traditionellt sätt. Det innebär att de hänvisas till dessa P2P-långivare. Inom Kinas medelklass däremot flödar kontanterna, parallellt med en misstro mot banker och myndigheter. Medelklassen kan däremot tänka sig att bli långivare där det utlovas hög avkastning på deras insatta pengar. Det är naturligtvis lockande för många – att tjäna ännu mer pengar.

Bedrägerier och konkurser

Inom dessa låneplattformar har bedrägerierna grasserat och krascherna har varit många. I början av detta år fanns det drygt 2.200 plattformar. I augusti hade antalet minskat till 1.590 stycken. I somras skedde en omfattande krasch i staden Hangzhou, ungefär 170 km från Shanghai. Arga investerare invaderade kontoret för säkerhet i Shanghai och krävde åtgärder för att de skulle kunna få sina pengar tillbaka. Många av dessa människor förstår inte att det också innebär ett risktagande när man investerar i en sådan här låneverksamhet.

Det pågående handelskriget mellan Kina och USA har gjort det svårare för de kinesiska myndigheterna att hantera situationen. Investerarna har också blivit medvetna om att myndigheterna kan pressas till att kompensera dem, hellre än att riskera social och ekonomisk instabilitet. Så Kina kämpar nu för att stänga ner denna lånemarknad och för att lugna de personer som investerat i denna marknad.